December 13, 2018, 12:12:09 am


Currently:
 • Fórum etikett a NaviSI.hu oldalán 4 3

Szerző Téma: Fórum etikett a NaviSI.hu oldalán  (Megtekintve 7350 alkalommal)

0 Felhasználó és 1 vendég van a témában

Nem elérhető Cserrobi

 • NaviSI Tulajdonos
 • *
 • Thank You
 • -Given: 54
 • -Receive: 852
 • Hozzászólások: 1782
 • Nem: Férfi
 • A szél lapozni tud,de olvasni nem!
  • Magyar Photoshop Fórum
Fórum etikett a NaviSI.hu oldalán
« Válasz #1 Dátum: Június 30, 2011, 06:20:37 pm »
navisi.hu - Fórum etikett, avagy mit illik és mit nem a fórumon


A kultúrált fórumozásnak van pár iratlan szabálya melyet nem csak itt, de máshol is érdemes betartani. Nem azért mert kötelező, nem azért mert én vagy más fórumon más admin mondja, hanem mert ezeket figyelmen kívül hagyva (valószínűleg) több fórumozóval is összetűzésbe fogsz keveredni...

- Regisztráció után nem kezdjük el a tagokat privát üzenetekkel bombázni, hogy "XY vagyok és sürgősen segítségre van szükségem úgyhogy vegyél fel ezen és ezen az MSN címen, majd segíts megoldani a problémámat csetelés közben".
A fórum arra van, hogy írjunk bele, nem pedig társkereséként szolgál. A fórumba írt kérdéseket és válaszokat mások is olvashatják és tanulhatnak belőle, már csak ezért is jobban megéri az ilyen jellegű segítségkérést publikusan intézni.

- Mielőtt írunk a fórumba, több dolgot is megtehetünk annak érdekében, hogy a többiek ne szóljanak be. Olyan apróságokat például, hogy összeszedjük a gondolatainkat és azt érthető formában, nyelvtanilag helyesen írjuk meg. Fogalmazzunk úgy, hogy az egyértelmű legyen mert senki nem szereti találgatni na vajon mire gondolhatott amikor ezt írta? Arra hogy… vagy arra hogy... A régebbi fórumozók általában az ilyen találgatós kérdéseket vagy morcosan reagálják le, vagy sehogy.

- A fórumon nem követelőzünk. A fórum léte, fenntartása és a lehetőség, hogy írjunk bele mondjuk úgy hogy egy "szívesség", amit egyrészt a fórum gazdája tesz azzal hogy üzemelteti, másrészt a fórum közössége tesz azzal, hogy ír bele. Neked, választ. Ezek nem alanyi jogon járnak.
Ezért ha kérsz vagy kérdezel valamit, légy udvarias és ha kaptál valamit, köszönd meg. Például a választ a kérdésedre.

- Ha megszólítanak a fórumon (kérdés vagy bármely egyéb formában), illik válaszolnunk, hacsak nem akarjuk, hogy modortalannak tartsanak.

- A fórum nem IRC, nem MSN, nem ICQ és nem egyéb ilyesmi. A rendes fórumozók összeszedik gondolataikat és egy kerek, egész, megfogalmazott hozzászólásként írják azt be.
Magyarán ha neked még nem esett le hogy miről is van szó: ne írj be 2 percenként 1-1 újabb hozzászólást csak azért, hogy kiegészítsd az előzőleg már meggondolatlanul (és sietősen) elküldött hozzászólásodat, inkább fogalmazgasd a hozzászólásodat fél óráig és írd bele egy txt-be a gépeden, majd ha úgy érzed hogy "OK, ez most aztán kerek egész és megérett a küldésre!", küldd el.

- Mielőtt kérdést teszünk fel a többieknek szétnézünk, hogy azt esetleg más előttünk már nem tette-e fel illetve hogy született-e rá válasz. Senki nem szereti sokadszorra leírni ugyanazt csak azért, mert valaki lusta szétnézni írás előtt.

- Ha beírtunk egy kérdést és arra nem jön rövid időn belül válasz, nem írjuk be hogy a mi kérdésünkre miért nem válaszol senki. A tagok nem vakok, valószínűleg elolvasták amit írtunk, a hallgatásnak több oka is lehet:
- a kérdés érthetetlen volt és nem lehet rá válaszolni
- a kérdés túl nehéz volt és senki nem tud rá válaszolni
- a kérdés már milliószor elhangzott és senki nem akar újra rá válaszolni
Azt meg ugye nem várjuk el hogy a kérdésünkre ha nincs válasz, majd minden egyes fórumozó beírja: "én nem tudom".

- Új helyen regisztráció után illik megnézni a fórumszabályzatot, sokszor hasznos információkkal szolgálhat arról, hogy az adott helyen mit kínálnak és mit várnak el, mi hogy működik, mi miért van. Akkor nem fogja minden 3. újonnan regisztrált megkérdezni hogy ő miért nem tud például új topicot létrehozni.

- A hozzászólást nem kezdjük azzal hogy "nincs kedvem végigolvasni az előző X oldalt, ezért inkább megkérdezem hogy …". Legyen kedvünk. Másoknak is volt kedve és vették a fáradságot hogy beírják a válaszokat, úgyhogy olvassuk el vagy használjuk a keresőt vagy ne várjuk hogy udvariasan 10-edszerre is beírják ugyanazt csak azért, mert mi lusták voltunk.

- Amikor valaki olyan hozzászólására szeretnénk reagálni az idézet funkciót használva, aki egy hosszabb szöveget, nagyobb méretű képe(ke)t helyezett küldött a topicba, ne idézzük be az ő teljes hozzászólását, inkább hagyjunk meg belőle pár sort, amiben a lényegi infó van (vagy akár a hozzászólás elejét), és csak ezt csatoljuk a mi bejegyzésünkhöz. Ezzel rövidíthető 1-1 oldal hossza, áttekinthetőbb marad a fórum.

- A fórumon a hozzászólások kategórizálva vannak annak érdekében, hogy az egyes témákat egy helyen, összeszedetten találjuk meg. Tehát hozzászólás előtt érdemes lenne körbenézni vajon mit hova lehet beírni. A fórum keresőjében van lehetőség a témák címére is szűrni, használd.

- Ha a fórumon viselkedéseddel többször, vagy akár folyamatosan munkát adunk a moderátoroknak, sok jót ne várjunk. Ők is emberek, nekik is van jobb dolguk minthogy mások butasága vagy rosszindulata miatt pakolgassák a hozzászólásokat a helyükre, kiszedjék az oda nem illő írásokat vagy hogy ÁLLJ-t mondjanak offtopic veszekedés közben. Igen, ők vállalták hogy ezt csinálják de azért legyünk már megértéssel és belátással feléjük is, feleslegesen ne adjunk melót nekik.

- Bármiféle bejegyzést a fórumba csak egy helyre, egyszer teszünk be. Nem kell azt többször, mindenféle – általunk megfelelőnek tartott topicba – helyre beírni mert nem hülyegyerek a többi fórumozó sem, ha érdekli a téma úgyis látni fogja és valószínűleg ír rá egy választ.

- Amikor egy új topicot nyitunk egy fórumon, érdemes olyan címet adnunk neki, mely legalább valamelyest utal a témára. Ne addjunk meg címnek olyat, hogy pl. "Nagyon sürgős kérdésem van!" vagy hogy "Fontos!". Az ilyen címekkel maximum annyit érhetünk el, hogy még az sem bejönni a topicunkba, aki esetleg tudna válaszolni a kérdésünkre, problémánkra.

- Tartózkodjunk az olyan semmitmondó hozzászólásoktól, amikor egy szakadt smiley-n kívül nem tudunk mit beírni. Ha ennyire tellik, inkább maradjunk csendben.

- Ne használjunk túl sok felkiáltójelet vagy kérdőjelet (vagy egyéb jelet) indokolatlanul a hozzászólásainkban. A többiek akkor is meg fogják érteni a kérdésünket, ha nincs a végén "??????????".

- Hacsak nem nagyon-nagyon indokolt, akkor a hozzászólásunkat ne színezzük, ne állítsuk át a betűméretet, ne húzzuk szét stb... Magyarul próbáljunk meg igazodni a fórumhoz és ne feltűnősködjünk. A feltűnési viszketeségben szenvedőket sokan utálják.

- Ha feltettünk egy kérdést a fórumon, majd a válasz elő;tt rájövünk a megoldásra, ne csak annyit írjunk be, hogy "már megoldódott", mert ez bunkóság. Írjuk le, hogy mi volt a megoldás, hátha másnak is segítünk vele a későbbiekben.

- Amennyiben kérdésünk van (vagy nincs, de be akarunk írni valamit) és az több témába is beleillik, akkor válasszuk ki a legszimpatikusabbat és tegyük be oda. Csak oda. Nem kell minden egyes témába beleírni ugyanazt a hozzászólást, mert keverednek a válaszok, illetve munkát adsz a moderátoroknak (rosszabb esetben az adminnak  :) ).

- Adminnak és moderátornak nem szólunk be, pláne nem durván. Hiába hisszük, hogy nekünk van igazunk, nincs. Ha mégis beszólunk, vállaljuk a következményeket, ami lehet egy enyhe rászólástól kezdve bármi, egészen a fórumról való letiltásig. Ha nem tetszik az adott fórum hangvétele, stílusa, szabályzata vagy bármi egyéb, lehet másikat keresni.

- Ha nem egy hozzászólást csak azért írunk meg, hogy kritizáljuk a másik mondandójában talált helyesírási hibá(ka)t, ne küldjük el. Vagy minket küldenek el, de melegebb éghajlatokra. A fórumozók nem szeretik az önjelölt nyelvtanszakértőket. Meg azokat is persze, akik képtelen leírni normálisan egy mondatot, de ez most egy más téma.
Mindenki úgy gondolkozik, ahogy akar, s a mókusnak is meg lehet a véleménye a hiúzról.

   ,